Instock
Amsterdam, Den-Haag, Nederland, Noord-Holland, Utrecht, Utrecht, Zuid-Holland

Voedselverspilling wordt tegen gegaan bij Instock

Weten jullie dat een derde van alle voedselproductie verspild wordt? Dit kan zijn door overproductie, doordat een product simpelweg niet mooi genoeg is of doordat er verwarring is over de houdbaarheidsdatum. Per jaar is dit 1,3 miljard ton! Ontzettend zonde natuurlijk, vooral omdat er zoveel mensen ter wereld niet eens te eten hebben. Daisy ging langs bij Instock in Den Haag, waar voedselverspilling op een leuke manier wordt tegengegaan.  

Voordat de oprichters van Instock begonnen aan dit project waren zij werkzaam bij Albert Heijn. Hier zagen Freke, Bart, Selma en Merel dat onnodig veel goed voedsel werd verspild. Daarom deden zij mee aan de wedstrijd ‘Het Beste Idee’, georganiseerd door Young Ahold. Iedereen was onder de indruk van hun idee en daarom wonnen zij de wedstrijd. In Amsterdam werd een pop-up store geopend. Dit was zo’n succes dat een jaar later het eerste permanente restaurant werd geopend. Nu, bijna vier jaar later, is het restaurant nog steeds op volle toeren en is het uitgebreid naar een merk. Er zijn nu namelijk 3 restaurants, een foodtruck, een kookboek, Pieper en Bammetjes bier (je raadt het al: gemaakt van geredde aardappels en brood), granola (gemaakt van het bierrestant) en zelfs een Food Rescue Center. Hier kunnen andere horecagelegenheden hun inkopen doen. Zo gaan steeds meer mensen bewuster om met voedselverspilling.

Een bericht gedeeld door INSTOCK (@instock_nl) op

Instock Den Haag

Hoe dan precies?

Nu heb je misschien het idee gekregen dat je restjes geserveerd krijgt, maar dit is absoluut niet het geval. Instock krijgt hun producten van de Albert Heijn, producten die simpelweg over zijn of niet mooi genoeg. Hierbij kun je denken aan een net met sinaasappels waarbij er één niet goed is (dan gaat direct het hele net weg), een te kromme courgette of een lekkerbekje dat net te groot of te klein voor de verpakking is. Je hoeft je geen zorgen te maken over de voedselveiligheid: ze houden zich netjes aan de regels en serveren niets dat over de datum is. Elke week redt Instock 2500 kilo groente en fruit.

Bier ontbijt

Instock zou Instock niet zijn als ze niet alles eruit halen wat er in zit. Bij de productie van het bier, ontstaat bierbostel. Dit is een voedzaam moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. De brouwer doet hier niets mee, Instock zag een uitdaging. Samen met een ambachtelijke bakker hebben ze hier hun eigen Granola van gemaakt. Zo ontbijt je dus met restanten van bier! En ik kan je vertellen.. het is lekker! Je hoeft overigens niet te denken dat je aangeschoten op je werk aan komt, de granola is alcoholvrij! Fun fact: in het restaurant verkopen ze leuke, uiteraard geredde, producten, zoals hun eigen kookboek, biertjes en granola, maar ook soepen van Kromkommer en soepkruiden.

InstockInstock Den Haag

Meer informatie over Instock?

Kom je ook snel langs bij Instock om eten te redden? Je hebt een gezellige middag of avond, en je doet ook nog eens wat goed voor de wereld, want je redt eten! Hoe leuk is dat! Instock heeft ook nog vestigingen in Amsterdam en Utrecht.

Adres: Buitenhof 36 in Den Haag, Czaar Peterstraat 21 in Amsterdam en Vleutenseweg 382 in Utrecht.
Openingstijden: elke dag van 08:30 tot 23:00 uur geopend.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply