Museum Voorlinden
Den-Haag, Nederland, Zuid-Holland

Museum Voorlinden: ga op avontuur in dit bijzondere museum!

Chapter Adventure werd in juni 2018 uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling van Wayne Thiebaud. Robin en ik hebben een kijkje genomen in het museum dat gevestigd is in Wassenaar. Museum Voorlinden is bekend om het bijzondere gebouw en een aantal kunstwerken die speciaal voor het museum zijn ontworpen. Daarnaast heeft het museum ook wisselende tentoonstellingen in moderne en hedendaagse kunst. Robin is geen museumkenner en bij haar begon het belletje pas te rinkelen toen ze ontdekte dat dit het museum is met het ‘blauwe zwembad’ (Leandro Erlich’s Swimming Pool). Ik ben als kunstacademiestudent wel bekend met het museum dus ik ging graag mee. We hebben ons laten verassen door het bijzondere museum.

Van 9 juni tot en met 16 september 2018 presenteert Voorlinden met trots het eerste Europese retrospectief van de Amerikaanse meester-schilder Wayne Thiebaud (1920). 

Wayne Thiebaud in Museum Voorlinden

Museum Voorlinden heeft zestig werken van Thiebaud uit de jaren 1961 tot 2018 verzameld. In de enorme tuin van Voorlinden staat ook een tijdelijk paviljoen dat speciaal voor de tentoonstelling ontworpen is. De vrolijke kleuren van de schilderijen zijn inspiratie voor de bankjes en het servies die speciaal voor het cakejes paviljoen ontworpen zijn. De zoete taartjes maakten ons hongerig voor de schilderijen van Thiebaud.

Zijn werk staat bekend om de Amerikaanse lekkernijen. Hij schildert taartjes, ijsjes, hotdogs maar ook prachtige kleurrijke landschappen, portretten en objecten. Door zijn bonte schilderstijl proef je de zoetigheid van de heerlijkheden op  het doek. De gekleurde schaduwen en randen geven het werk een prachtige zachte en vrolijke laag. De 97-jarige kunstenaar schildert en versuikerd nog regelmatig het Amerikaanse dagelijks leven tot kunst, hij weet met olieverf glazuur te toveren.

Museum Voorlinden Museum Voorlinden

Highlights bij Museum Voorlinden

Het ‘blauwe zwembad’ zoals velen het van foto’s op Instagram zullen kennen is één van de bekendste werken van het museum. Deze highlight is speciaal door Leandro Erlich voor Voorlinden ontworpen. Het museum heeft nog meer unieke kunstwerken. Een ander werk dat geïntegreerd is in de architectuur van Museum Voorlinden is de Skyspace, ontworpen door James Turrell. In het plafond van een vierkante ruimte zit een gat dat eindeloos lijkt. Het laat de buitenlucht zien zoals je er nog nooit naar gekeken hebt. Het witte plafond is een prachtig frame voor het alsmaar veranderende luchtlandschap.

Het hyperrealistische kunstwerk Couple under an Umbrella van Ron Mueck is ook erg bijzonder. Het uitvergrootte bejaarde koppel heeft enorm veel detail waardoor de reus mensen bizar tastbaar aanvoelen. Elk rimpeltje en haarzakje is zichtbaar in het kunstwerk. Een tegenstelling van het uitvergrootte kunstwerk is de ingebouwde lift van Maurizio Cattelan, de kleine deurtjes openen voor de bezoeker en sluiten naar een wereld die onbekend is. De verkleinde schaal van de werkelijkheid laat je anders kijken naar een dagelijks voorwerp.

Museum Voorlinden

Through the Wall

De naam van het werk doet je misschien iets anders verwachten. De enorme weerspiegelende installatie van Song Dong (1966) verschuilt een bijzondere wereld achter de spiegelende kozijnen. Binnenin ervaar je de wereld achter de spiegel: een eindeloos herhalende, caleidoscopische weerspiegeling. Het is een bijzonder werk en enorm goed geschikt voor selfies! Het levert bijzondere resultaten op.

In het museum vind je nog genoeg andere bijzondere werken, dus ga vooral zelf op avontuur in museum Voorlinden. Het is een bijzonder museum voor echte kunstliefhebbers maar ik kan het museum juist ook aanraden voor mensen die nog onbekend zijn met musea!

Meer informatie over Musuem Voorlinden

Adres: Buurtweg 90 in Wassenaar
Openingstijden: dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Dave.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply