Vegan Junk Food Bar Amsterdam
Amsterdam, Nederland, Noord-Holland

Een plantaardige vette hap bij de Vegan Junk Food Bar

Wie houdt er nou niet van een lekkere ‘vette hap’? Dat bezoekje aan de McDonalds na een avond de sterren van de hemel dansen, of die zondagavond waarop je op de bank zit met je frikandel speciaal van de snackbar om de hoek. Iedereen wilt weleens kunnen ‘cheaten’ met junkfood. Maar wat nou als dit helemaal op basis van plantaardige producten kan, en je hier dus geen dier kwaad mee doet én zo ook meewerkt aan een schonere, betere en duurzamere wereld? Dat voelt misschien minder als ‘cheaten’ maar smaakt waarschijnlijk zelfs lekkerder omdat je je na een bezoekje aan de Vegan Junk Food Bar Amsterdam alles behalve slecht zult voelen!

Nu hoor ik je denken: “Veganistisch? Dan kan je toch alleen maar groentes eten? Wordt dat niet saai?” Als veganist hoor je dit waarschijnlijk wel vaker en als carnivoor (vleeseter) zul je dit misschien zelf ook wel denken. Maar niets is minder waar, want als veganist ben je genoodzaakt om heel gevarieerd te eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. En saai hoeft het helemaal niet te zijn want er zijn genoeg andere plantaardige voedingsmiddelen als alternatief. Er zijn zoveel groenten, fruit, noten, zaden, granen en nog meer prachtigs dat de wereld ons te bieden heeft.

“Hartstikke ingewikkeld allemaal, ik móet een stukje vlees eten!”

Nu moet ik bekennen dat ik er eerst ook zo over dacht. Het AVG’tje (aardappel-vlees-groente) zat er bij mij goed ingestampt. Mijn lievelingseten was als kind spinazie á la crème met kapot gekookte aardappelen en een met-liefde-door-mijn-moeder-bereidde-gehaktbal. Nu geloof ik dat dit een ouderwets recept is voor voedsel consumptie en dat er in de laatste jaren juist steeds lekkerder en gezonder wordt gegeten. Nu kook en zorg ik voor mezelf en heb ik steeds minder behoefte aan een stukje dierlijk vlees. Langzamerhand werd ik me ook bewust van de bio-industrie, het welzijn van dieren en de gevolgen van de industrie op het milieu. Sinds 4 oktober 2017, na het lezen van een artikel op de Correspondent, ben ik definitief vegetarisch gaan eten en probeer ik zo min mogelijk zuivel te consumeren. Ik zal geen ode gaan houden waarom iedereen ter wereld vegetarisch of veganistisch moet zijn, want ik vind dat iedereen zelf moet beslissen wat zij wel of niet willen eten. Wel wil ik jullie graag vol lof inlichten over de geweldige Vegan Junk Food Bar en hun bijzonder lekkere burgers van plantaardig vlees.

Vegan Junkfood Bar Amsterdam

Ontdek plantaardige junkfood

De Vegan Junk Food Bar Amsterdam is een unieke veganistisch hotspot in Amsterdam. De bar is begonnen als een hamburgertent aan het Staringplein, later is er een restaurant geopend aan het Marie Heinekenplein. Beide met hun eigen bijzondere omgeving en menu. Zelf ben ik bij het restaurant aan het Marie Heinekenplein geweest op een zaterdagavond rond een uur of acht. Omdat het zo enorm druk en populair is kun je hier niet reserveren. Rond dit tijdstip was de wachttijd een uur en daarom werden we op een telefonische wachtrij gezet. In de tussentijd ben ik bij een café in de buurt een biertje gaan drinken. Een uur en een kort belletje later konden we snel plaats nemen en kregen we de menukaart waarvan het water me al in de mond liep. Door woorden als shoarma, cheddar, Chik’n en zelfs ‘kapsalon’ twijfelde ik even of dit allemaal wel plantaardig kon zijn.

Truffel friet met Parm á San

Uiteindelijk koos ik voor de Original VJFB burger met plantaardig rundvlees, cheddar kaas, sla, tomaat, ui, augurk en de unieke VJFB saus. Erbij nam ik truffel friet bedekt met een laagje Parm á San, en ja: het smaakte echt naar parmezaanse kaas! Ik moest mezelf inhouden om niet als een dier te gaan schransen toen ik de burger in een Amerikaans diner mandje voor mijn neus geserveerd kreeg. Wat het zo lekker maakt, is het totaal plaatje van een typische burger: een vettige saus, druipende cheddar en een vers broodje dat goed nagevuld is met sla en andere toppings. Persoonlijk denk ik dat het woord ‘vegan’ een hoop mensen afschrikt. Veganistisch eten hoeft helemaal niet zo spannend te zijn als het klinkt, zeker als je het niet zelf hoeft te koken. Plantaardig eten wordt hier heel toegankelijk gemaakt door de Brooklyn burgertent sfeer die het interieur overbrengt. Eet jij al lange tijd geen dierlijke producten en hunker je naar een goede vette hap, dan is de Vegan Junk Food Bar Amsterdam jouw place-to-be!

Meer informatie over de Vegan Junk Food Bar Amsterdam

Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 12:00 tot 22:00 geopend.
Adres: Staringplein 22 in Amsterdam

Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 11:00 tot 00:00 geopend.
Adres: Marie Heinkenplein 9 – 10 in Amsterdam

Dit artikel is geschreven door gastblogger Dave.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply