street art route door Mechelen
Antwerpen, België, Mechelen

Verborgen street art route door Mechelen

Mechelen bezit een heleboel verborgen parels. Bijvoorbeeld de vele muurschilderingen die door de stad op verschillende plaatsen zijn aangebracht. Enkele jaren geleden zette street artist Gijs Vanhee het project ‘Mechelen Muurt’ op poten. Een street art project dat kleur in de stad brengt met metershoge kunstwerken. We zetten deze street art route door Mechelen voor je op een rij.

Wie houdt er nu niet van wat kleur en street art in de stad? Stiekem droom ik ervan om in een kleurijke straat of wijk te wonen à la Nothing Hill in Londen of Burano in Italië. Maar tot dusver houd ik het bij Mechelen, dat steeds keurrijker en levendiger wordt!

Dankzij het project Mechelen Muurt kregen een tiental artiesten de kans om een saaie muur op te vrolijken met een schilderwerk. En met het beperkt aantal zonnige dagen waarmee we het moeten doen in Nederland en België, is het enorm fijn dat Mechelen wordt opgefleurd met kleurrijke street art. De metershoge kale muren deden als het ware dienst als ‘schilderdoeken’ voor een aantal nationale én internationale kunstenaars om hun creaties op ten toon te stellen. Iedere street artist heeft zijn eigen stijl en dat is ook duidelijk te zien aan de kunstwerken. Ze zijn allemaal prachtig, maar toch totaal anders.

street art route door Mechelen

Mijn persoonlijke street art favorieten

Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Pelikaan’, geschilderd door grafisch kunstenaar Dzia en ‘The Gift’, een mural ontworpen door Gijs Vanhee. Deze twee werken zijn enorm indrukkend door hun grootte, maar het zijn vooral de verschillende felle kleurtjes die het helemaal afmaken. De kunstwerken kleuren letterlijk en figuurlijk het straatbeeld en geven me steeds een positief gevoel wanneer ik er voorbij wandel of fiets.

Wat ik verder nog zo positief vind aan dit street art project is dat sommige van de kunstwerken je brengen op plaatsen waar je normaal gesproken niet zo snel zal komen. Naast een tweetal werken die op een prominente plaats aanwezig zijn, bevinden de overige 9 kunstwerken of murals, want zo worden de muurschilderingen genoemd, zich in kleine straatjes waar de grote massa nauwelijks komt. Het zijn dus echt verborgen parels die je doorloopt als je de street art route door Mechelen loopt.

street art route door Mechelen

Daarnaast maakte Gijs Vanhee nog een ander prachtig kunstwerk, dat niet tot het Mechelen Muurt-project behoort, maar dat ik jullie zeker niet wil onthouden. Het gaat om het werk dat je op de headerfoto al kon zien. Een meterslang street artwork dat de kleine maar gezellige Rik Wouterstuin een speels en warm gevoel geeft.

Street art route door Mechelen langs alle street art werken

Alle murals liggen op een wandelafstand van elkaar. Je kan een kaart met de route langsheen de verschillende street art terugvinden op de site van Toerisme Mechelen of in het Infokantoor Toerisme vlakbij de Grote Markt.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Leen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Laura| Billenbloot Kokosnoot at

    Wat leuk! Ik wist niet dat er zoveel streetart in Mechelen was!

  • Leave a Reply